Nyfalden meteorit i Danmark – Københavns Universitet

Videresend til en ven Resize Print Bookmark and Share

Geologisk Museum > Nyheder > - Ildkuglens "ædelsten...

13. marts 2009

Nyfalden meteorit i Danmark

Meteorit fundet på Lolland 2009 
 

En lille håndfuld sorte småsten ligger på bordet i geofysikeren Henning Haacks kontor på Geologisk Museum, Statens Naturhistoriske Museum. Det er nu overhovedet ikke småsten. Det er dele af en meteorit. En meteorit af den meget sjældne slags - en såkaldt kulkondrit, der indeholder de ældste dele af vores solsystem, 30 mio. år ældre end jorden.  Og fundet er lidt af en sensation.

Mange husker måske den meget kraftige ildkugle, der den 17. januar blev observeret på himlen over den sydlige del af Danmark. Voldsomme brag fulgte den lysstærke kugle. Her har vi nu meteoritten der var årsagen til dette naturfænomen.

Henning Haack er ude af sig selv af begejstring. Netop i dag har han konstateret, at de sorte sten virkelig er hvad man håbede på. "Det er en meget sjælden begivenhed. Kun tre gange tidligere er der i Danmark fundet friskfaldne meteoritter, og ikke siden 1951" fortæller forskeren.

Begejstringen deler han med finderen af meteoritten, Thomas Grau fra Tyskland, som har gjort det til sin profession at opspore nyfaldne meteoritter over hele Europa. En dedikeret mand som har lagt et utrætteligt arbejde bag fundet.  På baggrund af film af ildkuglen, på vurdering af dens bane og positionen i relation til det lydniveau der fulgte ildkuglen, og endeligt på baggrund af utallige interviews med observatører på Lolland lykkedes det efter en måneds tid Thomas Grau at skyde sig ind på et område af den gode Lollandske muld, som kunne være et aktuelt nedslagsfelt. Og efter 6 dages intensiv søgning lykkedes det ham at gøre sit fantastiske fund. 

De mange kontakter til folk, der havde hørt eller set noget fra ildkuglens fald, blev blandt andet formidlet af astronom Anton Norup Sørensen fra Ildkuglecentralen. Centralen er et samarbejde mellem Dansk Astronomisk selskab, Geologisk Museum og Tycho Brahe Planetariet. Efter Ildkuglens fald modtog centralen knap 500 henvendelser fra folk i Danmark, Sverige og Polen, der havde observeret fænomenet.  Anton Norup Sørensen er manden der har samlet og koordineret alle oplysningerne fra henvendelserne, og det har altså hjulpet Thomas Grau godt på vej.

Der er en mulighed for, at der kan være flere meteoritdele spredt rundt på Lolland. Henning Haack beder derfor folk på Lolland om at tage et ekstra godt kig på deres græsplæner og i tagrenderne. Hvis man er så heldig at finde noget der ligner meteoritten på disse billeder, så skal man først tage et billede af genstanden på fundstedet, og derefter forsigtigt lægge den i en plastikpose som lukkes omhyggeligt.  Og så er det vigtigt at opbevare meteoritten køligt, og ikke lade magneter komme i nærheden af den. Tilslut kan man henvende sig til Geologisk Museum for at få en aftale om en undersøgelse af genstanden. I tilfældet af, at der virkelig er tale om en meteorit, vil det betragtes som det man kalder Danekræ, og finderen vil derfor modtage findeløn.

Læs mere om ildkuglen her....

Se også:  http://www.ildkugle.dk/

Beklager hvis du forgæves har prøvet at komme ind på denne side fredag d. 13.03, hvor vi desværre havde en række serverproblemer.