Videnskabelig sensation, danekræ nr. 534 – Københavns Universitet

Geologisk Museum

Geologisk Museum > Nyheder > Videnskabelig sensatio...

16. april 2008

Videnskabelig sensation, danekræ nr. 534

Forstenet "Blå fisk" fundet på Æbelø

En noget fladtrykt forstenet knogle fundet af en amatørsamler i en løs sten på Æbelø nord for Fyn ser ikke umiddelbart ud af meget, men ikke desto mindre er der tale om lidt af en videnskabelig sensation. Eksperter mener nemlig, at den ca. 130 millioner år gamle forstening stammer fra en slægtning til nutidens 'blå fisk' (Latimeria). Gruppen af 'blå fisk' troede man længe var uddøde allerede i Kridttiden ind til man i 1938 overraskende fiskede et levende eksemplar op i det Indiske Ocean.

coelacanth
Ene side af den fossile knogle, der viser en stærk ornamentering, hvilket er typisk for repræsentanter af slægtninge til 'blå fisk'.

Den fossile 'blå fisk' slægtning fundet på Æbelø er det første fossil-fund af denne gruppe i Skandinavien. Jævnaldrende fossiler af disse fisk kendes kun fra Brasilien og Afrika. Det nye fund er altså langt den nordligste forekomst af en fossil 'blå fisk' slægtning fra Ældre Kridttid, der endnu kendes.

Den løse sten, der indeholdt den forstenede knogle, stammer fra undergrunden i Kattegat, Skåne eller måske Bornholmsområdet og er ført til Æbelø af gletchere under sidste Istid. I Ældre Kridttid for ca. 130 millioner år siden, hvor det danske område lå noget længere mod syd på jordkloden end i dag (omtrent svarende til nutidens Italien), løb kystzonen henover Bornholm-Skåne-Kattegat, og det var i flodsystemer og laguner nær kysten, at denne ferskvandsfisk levede. Datidens 'blå fisk' kunne blive kæmpestore, op til 3 m lange, og er formodentligt de største 'blå fisk', der nogen sinde har eksisteret.

coelacanth
Anden side af den store fossile knogle, der formodes at stamme fra en blå fisk slægtning tilhørende den uddøde slægt Mawsonia

Den forstenede ryghvirvel fra Æbelø er blevet erklæret Danekræ nr. 534 og skal nu undersøges nærmere af palæontologer.

Hvad er danekræ? få forklaringen her

spørgsmålstegn

Model af Blå fisk udstillet på Geologisk Museum

Model af den "Blå fisk" der er udstillet på Geologisk Museum
Coelacanth (Latimeria chalumnae)

I 1938 blev en usædvanlig stor kvastfinnet fisk halet op af Det Indiske Ocean og bragt i land i Sydafrika. Til sidst blev fisken identificeret som en coelacanth og fik navnet
Latimeria chalumnae. Den er blevet kaldt et levende fossil, da den tilhører en gruppe, som man troede for længst var uddød, og dens morfologi er meget lig dens forfædres, som er over 100 millioner år ældre. Siden 1938 er adskillige eksemplarer af Latimeria blevet fisket op fra de dybe oceaner ud for Comorernes kyst, og for nylig også ud for Indonesiens kyst.