Meteoritsamlingen – Københavns Universitet

Videresend til en ven Resize Print Bookmark and Share

Geologisk Museum > Samlinger > Meteoritter

Meteoritsamlingen

De ældste stykker i Geologisk Museums meteoritsamling stammer fra kronprinsen, den senere kong Christian VIII's samlinger, som erhvervede dem i løbet af den første halvdel af det 19. århundrede.

Samlingen indeholder hovedmasserne af de fire danske meteoritter Mern, Aarhus, Jerslev og Felsted såvel som flere af de store jernmeteoritter fra Cape York faldet fra Thule i Grønland. De mest bemærkelsesværdige stykker er jernmeteoritterne Agpalilik, som oprindelig vejede ca 20 tons, og Savik 1, oprindelig omkring 3 tons, begge fra Cape York området. Den gennemskårne og ætsede jernskive af Agpalilik, som kan ses i udstillingerne er den største af sin slags og et enestående udstillingsstykke i international målestok.

Fra områder uden for Danmark og Grønland indeholder samlingen bl.a. et stort materiale af mesosideritten Vaca Muerta fra Chile. Meteoritsamlingen forøges til stadighed ved donationer, køb og bytte og indeholder nu omkring 500 forskellige meteoritter.

Skive af Agpalilik som den ses i museets nye udstilling om Solsystemet - det største stykke af meteoritten står i Geologisk Museums gård. Meteoritten er verdens 3. største og vejede ca. 20 tons, da den blev fundet.

Kurator for samlingen:

Henning Haack