Fashioned from Nature

Fashioned from Nature

NATUREN PÅ MODE

Statens Naturhistoriske Museum sætter i foråret 2019 fokus på det komplekse forhold mellem mode og natur med en ny, tankevækkende særudstilling på Geologisk Museum. Udstillingen Fashioned from Nature stiller skarpt på, hvordan modeindustrien har hentet både inspiration og råmaterialer fra naturens verden gennem mere end 400 år og inviterer publikum til at genoverveje indholdet af deres garderobeskab.

Fashioned from Nature ser nærmere på anvendelsen af naturens materialer i modeindustrien og sætter fokus på de konsekvenser, som vores produktionsmetoder og forbrugsvaner har for miljøet og mangfoldigheden af planetens dyre- og plantearter. Samtidig fejrer udstillingen naturen som en enestående inspirationskilde til mønstre, former og farver og slår tonen an til en mere bæredygtig fremtid med innovativt design fra branchens frontløbere.

I udstillingen kan du gå på opdagelse i mere end 400 års farverig modehistorie. Her udstilles eksklusive klædedragter udlånt fra samlingerne på verdens førende museum inden for kunst og design, Victoria and Albert Museum (V&A) i London, side om side med farverige biller på nål, store dyrekranier, kostbare ædelstene og andre fascinerende genstande fra Statens Naturhistoriske Museums videnskabelige samlinger.

De udstillede genstande og tilhørende historier minder os om, at alle materialer kommer fra naturen og har fordele og ulemper i en grøn livscyklus alt afhængigt af, hvordan de udvindes og forarbejdes.

Udstillingen sætter fokus på, at vores tøjvalg har konsekvenser og tilbyder bl.a. tips til bæredygtigt materialevalg og en indsigt i, hvordan forarbejdningen af tekstiler har indflydelse på muligheden for f.eks. at genbruge tøjet. Vi udfordres til at tænke nærmere over hvilke materialer, der er anvendt i vores eget tøj, og over, hvordan modeindustrien kan blive mere bæredygtig.

Både etablerede og nye danske designtalenter bidrager til udstillingen. Her er det kreationen “Kun Engle har Vinger” af Nikoline Liv Andersen ©. Fotograf: Signe Vilstrup. Model Josefine Svenningsen, Elite.

Highlights

  • Fashionable klædedragter fra samlingerne på verdens førende museum inden for kunst og design, Victoria and Albert Museum (V&A) i London.

  • Fascinerende genstande fra Statens Naturhistoriske Museums videnskabelige samlinger, som knytter sig til modens historie; heriblandt farvestrålende pragtbiller, eksotiske fuglefjer og udstoppede kolibrier brugt til pynt, hvalbarder anvendt som kjolestivere samt nordiske ravstykker og giftige plantefrø forarbejdet til smykker.

  • Spændende nye tekstilprodukter, der allerede findes eller er under udvikling med hjælp fra innovativ teknologi og videnskab – f.eks. fibre fremstillet af appelsinskrald eller rester fra vinproduktion.

  • En kjole lavet af plastikaffald opsamlet fra havets kyst og andet fantasifuldt og opfindsomt modetøj skabt med respekt for naturen af nutidens prominente, internationale designere, herunder: Alexander McQueen, Jean Paul Gaultier, Stella McCartney, Calvin Klein og Nike.

  • Bidrag fra både etablerede og nye danske designtalenter, som viser, at den danske modescene også er med helt fremme både med hensyn til inspirerende design og miljøbevidsthed.


OBS: UDSTILLINGEN ÅBNER FØRST 13. APRIL 2019

Events og foredrag i forbindelse med udstillingen Fashioned from Nature

Se alle

Hold dig opdateret på kommende begivenheder ved at tilmelde dig museets nyhedsbrev.

Praktisk information

Udstillingssted: 
Geologisk Museum,
Øster Voldgade 5-7, 
1350 København K

Åbningstider og entré:
Læs mere her...

Eventprogram i forbindelse med udstillingen

Link til kalender

Info til pressen

FN's verdensmål

Statens Naturhistoriske Museum arbejder for at fremme FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling. Udstillingen Fashioned from Nature understøtter:

Tak til:

Fashioned from Nature er baseret på en udstilling udviklet af Victoria and Albert Museum, London (V&A).

Fakta

Det enorme vandforbrug i forbindelse med dyrkning og fremstilling af bomuld, udledning af giftstoffer ved farvning eller garvning af tekstiler og læder, og behovet for at fragtesvimlende mængder af varer mellem verdensdelene er altsammen med til at gøre mode- og tekstilbranchen til en af de mest miljøbelastende industrier på kloden.

  • Der bruges 2720 liter vand til at producere en T-shirt.

  • Global tøjproduktion er mere end fordoblet siden år 2000

  • Årligt køber vi danskere i gennemsnit 16 kg. nyt tøj på trods af, at 30% af vores garderobe ikke er blevet brugt i det forgangne år

  • 95% af vores kasserede tøj kan genanvendes

  • Bæredygtige materialer kan f.eks. laves af plastikflasker eller fibre fra appelsiner og druer