Meteornedfald

Meteoritter

SÆRUDSTILLING

Hellige sten, gudernes afføring eller et varsel om dommedag – meteoritter er altid blevet tillagt mystiske og guddommelige egenskaber. Men de har også stor videnskabelig værdi og leverer uvurderlige informationer om vores solsystem og livets oprindelse. I denne udstilling kan du opleve enestående meteoritter og blive klogere på deres oprindelse, mytologi, og hvilken ny viden forskerne kan få fra dem. 

Udstillingen inviterer hele familien på en rejse i tid og rum og suppleres med en række spændende aktiviteter og events.


Highlights

  • Månen og Mars: Grib en unik mulighed for at røre ved både et stykke af Månen og et stykke af Mars. Udstillingen omfatter meteoritter fra vores måne og nærmeste naboplanet og gør dem fysisk tilgængelige for alle.

  • Black Beauty: En smuk og sjælden meteorit fra Mars, som igennem Centre for Star and Planet Formations forskning har givet os ny viden om mulighederne for tidligt liv på den nu så golde planet.

  • Lugt – lyt – føl – se: Oplev meteoritter med alle sanser igennem interaktive installationer og aktiviteter i udstillingen.

  • Ensisheim-meteoritten: Den første meteorit, hvis fald er dokumenteret. I 1492 oplevede man i byen Ensisheim et mirakel, da en sten, ledsaget af tordenbrag, faldt ned fra himlen og blev fundet i en mark af en lille dreng. Et fragment af dette historiske meteoritfald kan ses i udstillingen.

  • Ejby-meteoritten: Det største meteoritfald i Danmarkshistorien skete i februar 2016 og er på næsten 9 kg i alt. Tilsammen har de heldige findere modtaget ca. 2 mio. kroner i findeløn igennem Danekræ-ordningen, som har sikret, at alle meteorit-fragmenter nu findes i Statens Naturhistoriske Museums samling.

  • Agpalilik-meteoritten: Som den mest fantastiske meteorit i samlingerne på Statens Naturhistoriske Museum byder denne ikoniske genstand alle besøgende velkommen allerede i gården til Geologisk Museum. Agpalilik er en jernmeteorit på hele 20 ton, som blev fundet af den danske forsker Vagn Fabritius Buchwald i Nordvestgrønland i 1963. Den dag i dag står meteoritten i Geologisk Museums gård på den stålslæde, hvorpå den blev fragtet til Danmark.

Foredrag og events knyttet til udstillingen

Praktisk information

Åben frem til 30. august 2020

Udstillingssted: 
Geologisk Museum,
Øster Voldgade 5-7, 
1350 København K

Åbningstider og entré:
Læs mere her...

Event- og aktivitetsprogram

Lær at genkende en meteorit, lav dit eget meteorkrater eller tag et spil bingo og bliv klogere på stenene fra himlen. Her kan du læse mere om de aktiviteter og events, der er tilknyttet udstillingen…

Skolemateriale

Meteoritjagt

Gymnasiearrangement Grundstof

Gymnasiearrangement Grundstof

Pressefotos

Pressefotos

Tak til:

MNHN logo

Udstillingen er oprindeligt designet og opsat af Muséum national d’histoire naturelle (Frankrig) og tilpasset af Statens Naturhistoriske Museum.

Støttet af:

Spar Nord Fonden

FN's verdensmål

Statens Naturhistoriske Museum arbejder for at fremme FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling. Udstillingen Meteoritter – en rejse gennem tid og rum understøtter: