Solsystemet - fra altings .... – Københavns Universitet

Geologisk Museum > Udstillinger > Solsystemet

Solsystemet

NB! Udstillingen lukker ned fra d. 1. november 2018.

Fra Altings oprindelse til Livets opståen

  • Hvordan er Jorden dannet?
  • Hvor kommer guld fra?
  • Hvor gammelt er universet?
  • Hvordan ser der ud på Mars?
  • Hvordan er Månen dannet?
  • Hvad laver Danmark på Mars?
  • Hvad er meteoritter?
  • Hvor kommer de fra og hvor kan man finde dem?

Svarene på disse og mange andre spørgsmål finder du i udstillingen.

Om udstillingen

Formålet med Geologisk Museums udstilling er at sætte Jorden i et kosmisk perspektiv. Hvorfor er vi her, hvordan er det hele opstået, og hvordan ser der i det hele taget ud rundt omkring i solsystemet - vores lille hjørne af universet? Hvad var det der skete for 4,6 milliarder år siden, som gør at der i dag er opstået en civilisation på den tredje planet fra Solen, der er avanceret nok til at begynde at rekonstruere forløbet?

Et gennemgående træk i udstillingen er at danske forskere, via videoskærme, fortæller om deres forskningsfelt og forklarer om de udstillede genstande.

Det første rum i udstillingen fortæller om tiden frem til og med Solsystemets opståen.


Her vil man blandt andet kunne lære hvor de forskellige grundstoffer er dannet - f.eks. at guld er dannet i gigantiske supernovaeksplosioner. Rummet byder desuden på verdens største meteoritskive - en 5 cm tyk skive af Agpalilik meteoritten fra Grønland.

Det næste rum handler om Solsystemets planeter, måner og asteroider. Der er udstillet meteoritter fra Mars, Månen og asteroiden Vesta og fortælles blandt andet om de danske eksperimenter, der i øjeblikket kører rundt på to amerikanske rovere på Mars.

Det sidste rum er helliget meteoritterne. Her vil man kunne se alle typer meteoritter fra fjerne afkroge i Solsystemet. På videoskærmene kan man bl.a. se hvordan man søger efter meteoritter på Antarktis, og hvad der sker når en meteorit falder.

Du kan læse meget mere om Solsystemet i udstillingskataloget, der enten kan hentes her katalog (7.77 MB) eller købes i museets butik.