Der findes et følsomt barometer, som fortæller om forandringer i klimaet. Sommerfuglene. Naturens stille budbringere. De er følsomme over for selv små ændringer i deres livsforhold, eksempelvis temperaturudsving. Så hvis sommerfuglene forsvinder, er budskabet klart: Der er noget galt i naturen. Og det er der. Mange steder i verden dykker sommerfuglebestandene drastisk. Også i Danmark. Derfor sætter museet fokus på naturens stille budbringere i udstillingen 'Sommerfugle. Naturens stille budbringere'. Her kan du få indblik i museets store samling af sommerfugle og fordybe dig i sommerfuglenes forunderlige liv.

Sommerfuglen er et ældgammelt symbol for forandring. Den beskedne larve på det grønne blad, der forvandles til en smuk, bevinget skabning har fascineret mennesket gennem århundreder. I dag er sommerfuglene også budbringere for forandring. Antallet af sommerfugle er faldende, og arter forsvinder for evigt. Et tydeligt tegn på, at grundlæggende betingelser for livet på Jorden er under forandring.

- Vores videnskabelige samling af sommerfugle går flere hundrede år tilbage. Samlingen gemmer på en kæmpe viden om arternes udbredelse og leveforhold, hvilket kan hjælpe os med at forstå det drastiske fald i bestandene. Og det er det første skridt, der skal tages, hvis vi ønsker at bevare sommerfuglene, siger museumsdirektør Peter C. Kjærgaard fra museet og tilføjer: 

- Det næste er at stille denne viden til rådighed for alle. Hen over sommeren har vi med det nye sommerfuglehus i Botanisk Have givet publikum mulighed for at komme helt tæt på de flotte, men også skrøbelige dyr. Nu gør vi det igen, men på en ny måde, med denne smukke og dybt fascinerende udstilling. Her kan sommerfuglenes budskab om fundamentale forandringer for livsbetingelserne på Jorden hverken overhøres eller overses. Det er noget, vi alle er nødt til at forholde os til.

sommerfuglesommerfuglesommerfuglesommerfugle